Osteopathie tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet de baarmoeder kunnen groeien. Hiervoor is niet alleen ruimte en vrijheid in de buikholte nodig maar ook zal het hele lichaam zich willen aanpassen aan de veranderende situatie. De buikinhoud zal gaan wijken, middenrif en borstkas zullen stijgen en ook het bekken en de benen zullen de verandering van het zwaartepunt moeten opvangen.

Als de flexibiliteit en mobiliteit in het lichaam niet optimaal zijn, verlopen de interne aanpassingen die de zwangerschap vereist niet op de juiste manier. Dit leidt in veel gevallen tot klachten in het bekken, de wervelkolom en de rug. De behandeling van een zwangere vrouw is aangepast aan het hormonaal veranderde lichaam met in de eerste plaats voorzichtigheid voor het kind.

Osteopathie na de bevalling

Om de krachten tijdens de bevalling op te vangen wordt er opnieuw veel van de interne flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam gevraagd. Hierdoor kunnen ook in de periode na de bevalling blokkades ontstaan, die leiden tot (pijn)klachten. Osteopathie kan helpen om klachten te voorkomen door de balans van het lichaam optimaal te herstellen.

Print Friendly, PDF & Email