Wat is osteopathie?

 

Osteopathie is een manuele geneeswijze, die het lichaam als één geheel ziet en behandelt. Het richt zich op het herstellen van de normale bewegelijkheid van het lichaam.

Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, kan dat klachten op andere plekken veroorzaken en het lichaam uit balans brengen. Een osteopaat onderzoekt, met zijn handen, waar in het lichaam de bewegingen niet goed zijn en herstelt de samenwerking tussen de verschillende onderdelen (organen, zenuwstelsel en bewegingsapparaat). Het kan dus zijn dat een osteopaat zich richt op een andere plaats dan waar de klacht zich voordoet. Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.

Wat doet een osteopaat?

Bij het eerste consult wordt besproken welke lichamelijke klachten je hebt, welke er al eerder zijn geweest en welke andere therapieën je hiervoor hebt gehad. Vervolgens onderzoekt een osteopaat het hele lichaam op beweeglijkheid. Het kan namelijk zo zijn, dat bijvoorbeeld de oorzaak van nekklachten voortkomt uit een vastzittend gewricht in de schedel, wervelkolom, of zelfs uit in een slecht werkende darm.

Kortom, een osteopaat onderzoekt altijd de verschillende bewegingssystemen (organen, zenuwstelsel en bewegingsapparaat) van het lichaam en gaat daar aan het werk waar zij de oorzaak aantreft.
Na het onderzoek worden de bevindingen verteld en start de behandeling.
Een osteopaat werkt alleen met zijn handen. Er worden geen apparatuur of medicijnen gebruikt. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van osteopatische behandeltechnieken. Dit kunnen zachte handgrepen, manipulaties of mobilisaties zijn. Hierna is de verwachting dat het lichaam zichzelf weer herstelt en terugbrengt in een nieuw optimaal evenwicht. Omdat een lichaam hier de tijd voor nodig heeft, vindt een vervolgconsult vaak na 3 tot 4 weken plaats (afhankelijk van de ernst en soort van de klachten).

Meer informatie?

Ben je benieuwd of osteopathie jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op of maak een afspraak voor een consult.

 

 

Video’s