Osteopathie voor sporters

Sporten is bewegen. Om klachtenvrij te kunnen sporten is het dan ook van groot belang dat bewegingspatronen die hierbij komen kijken optimaal verlopen.

Sporters maken gebruik van algemene bewegingspatronen, zoals lopen, draaien, buigen en strekken. Daarnaast gebruiken ze vaak specifieke bewegingspatronen om hun sport goed te kunnen beoefenen. Voorbeelden hiervan zijn slagbewegingen met een tennisracket, golfclub of hockeystick, of verschillende vormen van hardlopen. Zulke bewegingen vragen om extra soepelheid van spieren, gewrichten, ribbenkast en wervelkolom. Bovendien vereisen ze een hoge mate van bewegingsvrijheid van de buikorganen.

Een blessure ontstaat vaak doordat sporters doorlopen met een blokkade in de bewegingsketen. Hierdoor is het niet mogelijk om de bewegingspatronen die bij een sport komen kijken op de juiste manier uit te voeren. Het gevolg is een overbelasting die verergert en uiteindelijk tot klachten leidt.

Veel sporters hebben baat bij een preventieve behandeling met osteopathie. Samen met de osteopaat wordt gekeken naar de verschillende bewegingspatronen die komen kijken bij het beoefenen van de sport. Zo ontstaat er vroegtijdig een beeld van mogelijke individuele risico’s op overbelasting. De ervaring leert dat dit niet alleen blessures voorkomt, maar ook de sportprestaties optimaliseert.

Print Friendly, PDF & Email