Wat is osteopathie

Osteopathie is een manuele geneeskunde die de beweging van alle weefsels in het lichaam onderzoekt en behandelt. Ons lichaam voert namelijk oneindig veel bewegingen uit. Dat zijn niet alleen bewuste bewegingen zoals lopen en tillen, maar ook veel onbewuste bewegingen. Een hartspier trekt ongeveer 100.000 keer per dag samen en de maag moet heel wat voedsel kneden voordat het verder verteerd kan worden.

Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar, omdat alle delen van het lichaam o.a. via zenuwen, spieren en bindweefsel met elkaar verbonden zijn. Zo kan een schouderklacht samenhangen met bewegingsverlies ter hoogte van je middenrif of kun je pijn aan je heup krijgen doordat bijvoorbeeld verklevingen hebt in je buik.

Bewegingsvrijheid

Bewegingsverlies kan veroorzaakt worden door een ongeval, ziekte, operatie, stress of slechte voedingsgewoonten. Dat het soms lange tijd duurt voordat er klachten ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een trauma, komt doordat een lichaam zich eerst zal aanpassen aan een probleem. Als dan na verloop van tijd dit compensatiemechanisme niet meer kan worden volgehouden ontstaan er klachten. Het is dus goed mogelijk, dat de osteopaat op een andere plaats gaat behandelen, dan waar de klacht tot uiting komt. Verbetering van de bewegingsmogelijkheid van de weefsels leidt vervolgens tot de verwachting dat het lichaam zichzelf verder kan herstellen.

Osteopathie wordt ook wel een complementaire geneeskunde genoemd. Dit houdt in dat de behandeling een geneeskundige werking heeft als aanvulling op de reguliere geneeskunde.

Print Friendly, PDF & Email